Uhapšen taksista posrednik u prodaji lažnih diploma

0
989
Taksista posrednik u prodaji laznih diploma

Inspektori kriminalističke policije u Smederevu, u nastavku akcije otkrivanja posrednika u kupoprodaji falsifikovanih diploma u smederevskoj Tehničkoj školi, uhapsili su taksistu iz Resnika Zorana S, za kojim je policija tragala od jula.

Taksista posrednik u prodaji laznih diplomaOsumnjičeni Zoran S. (56) je duže vreme, od 19 zainteresovanih kupaca falisifikovanih diploma sa područja Beograda, Aranđelovca i Lazarevca, uzimao od 300 do 1.500 evra, koji je davao Sidi J, referentu za učenička pitanja u Tehničkoj školi u Smederevu.

Direktor Tehničke škole Živorad Rašić je diplome potpisivao, iako je znao da ta škola u Smederevu nema odobrenje Ministarstva prosvete za vanredno školovanje učenika tih obrazovnih profila.

Falsifikovane diplome i svedočanstva, osumnjičena Sida J. je davala osumnjičenom Stojiću da ih uruči kupcima.

Na taj način osumnjičena je ostvarila protivpravnu imovinsku korist 15.850 evra i 6.000 dinara.

Falsifikovana svedočanstva i diplome za zanimanja vozač drumskih vozila i tehničar drumskog saobraćaja, kupci su preuzimali od osumnjičenog na dogovorenom mestima na području Beograda.

Protiv 19 kupaca falsfikovanih diploma, pripadnici kriminalističke policije u Smederevu podneli su krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog davanja mita.

Osumnjičeni će nakon isteka policijskog zadržavanja, u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu.

Inspektori kriminalističke policije su 10. jula uhapsili devet osoba, zbog sumnje da su, delujući kao organizovana kriminalna grupa, pet godina falsifikovali i prodali oko 500 lažnih diploma Tehničke škole u Smederevu, čime su protivpravno prisvojili oko milion evra.

Tada su uhapšeni direktor Tehničke škole u Smederevu Živorad Rašić (62), profesor grupe saobraćajnih predmeta Radomir A. (60), referent za đačka pitanja Sida J. (64) i više posrednika iz Beograda.

Uhapšeni posrednici bili su taksista iz Beograda Svetozar K. (47), Nenad P. (56) iz Beograda, Željko P. (47) iz Beograda, Slavko O. (73) iz Nove Pazove, profesor Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu Dragan L. (47) i profesor iz Beograda Dragiša R. (56).

Dva dana kasnije policija je uhapsila i penzionisanog radnika MUP-a Miodraga S. (63) koji je u kući u Beogradu uredio kancelariju za prijem stranaka i dogovore oko izdavanja diploma, a uhapšen je zbog sumnje da je pomagao pri primanju mita.

On je stručni saradnik u Centru za obrazovanje odraslih u Beogradu, a predstavljao se i kao savetnik u Ministarstvu prosvete i predsednik školskog odbora Centra za osnovno obrazovanje odraslih u Sopotu.

Dosadašnjim proverama je utvrđeno da je ta kriminalna grupa protivpravno prisvojila i međusobno podelila oko milion evra.

Na ime nenaplaćenih troškova školovanja i predviđenih taksi za izdavanje diploma, Tehnička škola je oštećena za oko 25 miliona dinara.

Izvor: Beta