VUČIĆ U SMEDEREVU Srpska riba za ceo svet, gradu 300 novih radnih mesta

0
1422
PTC u Smederevu

Premijer Aleksandar Vučić uručio je danas kompaniji „PTC Germany“ ključeve nove proizvodne hale, koju je izgradio Grad Smederevo, a iz koje će se izvoziti riba u svet i poručio da je velika i dobra vest da će najmanje 300 porodica od tog posla imati bolji standard.

Vučić je rekao da će se iz Srbije izvoziti kvalitetna riba i pozvao investitore da što pre otvore uzgajalište ribe i zaposle što više radnika i poručio da će vlada da pomogne koliko bude mogla.

Siguran sam da ste doneli pravu odluku što ste odlučili da uzgajate ribu ovde kod nas u Srbiji, rekao je Vučić.

– Nisam znao da je Turska najveći proizvođač pastrmki. Nemoguće da u Turskoj pastrmke bolje uspevaju nego u Srbiji. I zato sam siguran da ste doneli pravu odluku što ste odlučili da uzgajate ribu ovde kod nas u Srbiji i odavde je izvozite u svet – rekao je Vučić.

On je podsetio da je Memorandum o razumevanju potpisan u oktobru prošle godine i dodao da se sa predajom ključeva kasni 12 dana, ali iz opravdanih razloga.

– Radili smo brzo, ozbiljno i odgovorno – rekao je Vučić i zahvalio gradonačenici Smedereva na tome što se trudi da dovodi što više investitora u taj grad.

Zato je Smederevo, rekao je Vučić, medju gradovima koji imaju najviši dohodak u Srbiji.

U aprililu punim kapacitetom

Fabrika u Smederevu u fazi je pribavljanja potrebnih dozvola za proizvodnju i izvoz, a u aprilu ove godine bi trebalo da počne da radi u punom kapacitetu.

Ove godine biće zaposleno 100 radnika, 80 odsto žena, a oko 300 radnika kad dostigne proizvodni maksimum.

„PTC Germany“ prerađuje ribu u Nemačkoj, Poljskoj, Turskoj i Ukrajini, a značajan deo proizvodnje obavljan je i u nekim zemljama Dalekog istoka.

Međutim, kako kažu u toj kompaniji, zbog sve češćih problema, poput pojave mikrozagađivača i bakterijskih zagađenja, doneta je odluka da kompanija pokrene novi projekat prerade ribe u centralnom delu Evrope.

Kriterijum odabira u kojoj zemlji će biti pokrenuta proizvodnja, bilo je da je reč o članici ili zemlji kandidatu za članstvo u EU, jeste da poseduje dobru infrastrukturu, investicione podsticaje, sporazum o slobodnoj trgovini i dobro obrazovanu radnu snagu, zbog čega je izbor pao na Srbiju.

– Odavde ćete izvoziti najbolju ribu u svet i onu koja dođe iz raznih mora, a posebno našu pastrmku – rekao je Vučić.

On je istakao da će u pogonu biti zaposleno 300 radnika, te da je dobra vest što će 300 porodica imati sigurnu bućunost i mnogo bolji životni standard.