Zastarele tužbe iz Afere „Indeks“: Prodavali ispite, a dobiće još i odštetu

0
1642
Afera Indeks
Afera Indeks

Profesori Pravnog fakulteta u Kragujevcu koji su u aferi indeks 2007. optuženi za prodavanje ispita studentima proći će nekažnjeno zbog višegodišnjeg odugovlačenja suđenja. Krivično gonjenje dve profesorke već je zastarelo, a sledeće godine nastupa apsolutna zastarelost za još njih šestoro. U aferi je optuženo 87 osoba, a neki će dobiti pravo na naknadu štete iz budžeta.

Optuženi u aferi Indeks
Optuženi u aferi Indeks

Sudija Slađana Bojković je za pet godina, koliko vodi ovaj slučaj pred Višim sudom u Smederevu, održala 93 pretresa tokom kojih nije uspela ni da sasluša sve optužene.Iako od kraja 2009. nije dobijala nove predmete, sudija Bojković je retko održavala i dva vezana sudeća dana u mesecu.

Tako je, recimo, tokom cele 2010. održano svega 27 sudećih dana. Bez obzira na to, ona je 2009. godine unapređena u v.d. predsednika suda. Mada sudija Bojković nije i pitanje je da li će uopšte snositi posledice zbog ovakvog suđenja, građani Srbije to sigurno hoće jer naknada štete za profesore čija su krivična dela zastarela isplaćivaće se iz džepova poreskih obveznika.Sudiji Bojković smo prosledili pitanja na više adresa, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

– Čak i kad bi sudija Bojković ubrzo donela prvostepenu presudu, nema šanse da bi u toku 2013. bila doneta i pravnosnažna presuda. Sve ovo jača neslavni status Pravnog fakulteta u Kragujevcu kao živog spomenika korupcije – kaže za „Blic“ Marko Pavlović, profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu koji od početka prati ceo slučaj.

Prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta, smatra da odmah treba postaviti pitanje zašto ni posle toliko godina suđenja nije doneta prvostepena presuda.

– Kad se dobije konkretan odgovor na to pitanje, treba sankcionisati odgovorne – kaže Avramović.

Na šta liči suđenje u aferi indeks, najbolje pokazuju zapažanja očevidaca.

To nije suđenje, nego cirkus. Recimo, kad se 16. maja ove godine održavao pretres, na njega su kasnili optužena profesorka Emilija Stanković i njen advokat Ognjanović. Ovo kašnjenje je jedan od optuženih „objasnio“ time što se njih dvoje tek dogovaraju oko „predispitnih obaveza“. Na to su svi prasnuli u smeh, pa i sudija Bojković – priseća se jedan od posmatrača.

Jedan od 87 optuženih, koji nikada nije svedočio je profesor Predrag Stojanović. Sudija Bojković je omogućila optuženom Stojanoviću, koji je u međuvremenu unapređen u dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu, da „namenski“ bude bolestan samo kad su sudeći dani u aferi indeks. Iako je znala da Stojanović radi kao dekan već tri godine u punom kapacitetu, sudija je tolerisala njegove lekarske nalaze, prema kojima je navodno imao intervenciju na srcu, a pre toga i na kičmi.

Sudija Bojković je takođe, zbog navodne bolesti, faktički oslobodila od suđenja Branislava Markovića, oca potpredsednice DS Jelene Trivan, iako je on za sve vreme trajanja procesa radio na više fakulteta.

Optužbe za teško krivično delo ni druge profesore nisu sprečile da napreduju u karijeri. Primera radi, Dragana Petrović, nekadašnja profesorka krivičnog prava, optužena da je upisivala prelazne ocene studentima i zauzvrat primila na hiljade evra, zlatan nakit pa čak i luksuzni automobil, radi na Institutu za uporedno pravo u Beogradu.

A Božin Vlašković, koji je optužen da je prodao ispit za 700 evra, danas je prodekan za finansije istog fakulteta.

– Afera indeks je prava slika Srbije, moralni sunovrat kojem se kraj i ne nazire – zaključuje profesor Pavlović.

Izvor: Blic