Prodaja Železare – nova epizoda

0
1080
Prodaja železare Smederevo - nova epizoda
Prodaja železare Smederevo - nova epizoda

Tender za izbor strateškog partnera za Železaru u Smederevu, koji ističe sutra, biće produžen za dva meseca.

Prodaja železare Smederevo - nova epizoda
Prodaja železare Smederevo – nova epizoda

Kako saznaje RTS tender se produžuje do 28. februara, a ovo je drugi put da se on odlaže.

Vlada je prethodno odlaganje odobrila na zahtev jedinog ponuđača – ruskog Uralvagonzavoda, a ta kompanija je zatražila dodatno vreme kako bi dostavila konkretnu ponudu.

Železaru Smederevo vlada je kupila u januaru ove godine od američke kompanije „Ju-es stil“ i to za jedan dolar, pošto je ta kompanija saopštila da se povlači iz posla zbog ogromnih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu.

Smederevska železara, pod imenom „Sartid“ u martu 2003. je prodata američkoj kompaniji „Ju es stil“ za 23 miliona dolara.

Inače, vlada je raspisala tender za izbor strateškog partnera Železare 18. aprila, a ti rokovi su bili produženi do 26. decembra ove godine.
Ruski Uralvagonzavod se jedini javio na tender za strateškog partnera.

Početkom decembra u Železari Smederevo boravila je desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije Čermet iz Rusije sa zadatkom da sagleda stanje srpske čeličane za potencijalnog strateškog partnera Uralvagonzavod i da prikupe informacije iz oblasti pravnog i finansijskog dela poslovanja.

Većina od 5.000 zaposlenih u Železari su na plaćenom odusustvu i primaju oko 60 odsto zarade, dok je manji broj angažovan na poslovima održavanja.

Stručnjaci su saglasni da je čeličani neophodan novih vlasnik jer je pitanje koliko država Srbija može da izdrži finansiranje fabrike u kojoj je proizvodnja privremeno obustavljena početkom jula ove godine.

Železara je, tokom proteklih desetak godina, bila veliki izvoznik i obuhvatala je do 13 odsto ukupnih pšrodaja iz Srbije inostranstvu. To preduzeće je, inače, osnovano pod imenom „SARTID“ (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko društvo) 1913. godine.

Inače, trgovinska razmena između Srbije i Austrije u 2012. neće imati prošlogodišnji nivo od 860 miliona evra jer je zbog smedersvske Železare, izvoz iz Srbije u padu.

Andreas Hajdentaler, Trgovinski savetnik pri Ambasadi Austrije u Beogradu naveo je da ta zemlja ima pozitivan bilans izvoza u Srbiju, ali da na žalost, zbog problema sa kojima se našla Železara u Smederevu u ovoj godini neće moći da se dostigne nivo trgovinske razmene između dve zemlje koji je bio 2011. godine.

Izvor: RTS