Železara Smederevo: Menadžerski tim napravio milionske gubitke

0
2746
Aleksandar Vučić u Železari Smederevo
Aleksandar Vučić u Železari Smederevo

Železara Smederevo je pod rukovodstvom profesionalnog menadžmenta poslovala sa gubitkom od 144,76 miliona evra.

Aleksandar Vučić u Železari Smederevo
Aleksandar Vučić u Železari Smederevo

Upravljački tim “HPK Inženjeringa”, na čijem čelu je Peter Kamaraš, kog je država Srbija angažovala, ostvario je 39,1 odsto veći minus nego prethodne godine.

Ovaj podatak nalazi se u ugovoru o prodaji 98 imovinskih celina železare kineskom “Hestilu”, koji je Ministarstvo privrede objavilo prošlog četvrtka. Revizorska kuća KPMG utvrdila je i da je neto dug srpske čeličane na kraju 2015. godine dostigao 284,38 miliona evra. S obzirom na to da je “Hestil” za 46 miliona evra kupio samo “čistu” imovinu, to je iznos koji će pasti na teret poreskih obveznika.

Peter Kamaraš
Peter Kamaraš

Peter Kamaraš, direktor menadžerskog tima “HPK inženjeringa” pre sedam dana nije znao da odgovori na pitanje koliki gubici su nastali od marta prošle godine, kada je preuzeo upravljanje železarom.

“Te podatke još nemamo. Znaćemo ih kada budemo imali spreman finansijski izveštaj za 2015. godinu” rekao je Kamaraš za “Politiku”. U izveđtaju KPMG-a, međutim, nedvosmisleno se navodi da su neke podatke o poslovanju dobili od menadžmenta kompanije.