Činovnika duplo više

0
1083

Po podacima Ministarstva finansija, grad na Dunavu je čak šesti u Srbiji po broju zaposlenih u javnom sektoru. Samo u organima lokalne samouprave 324 osobe, a trebalo bi bar dvostruko manje.
Po broju zaposlenih u javnom sektoru, grad na Dunavu u samom je vrhu liste manjih gradova Srbije, a sindikati tvrde da je to danak partijskom zapošljavanju koje, uvereni su, i danas traje.

Po podacima Ministarstva finansija – posle Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i Leskovca – sledi Smederevo, sa ukupno 783 zaposlena u Gradskoj upravi, te preduzećima i ustanovama čiji je osnivač lokalna samouprava. Od tog broja, 516 njih radi na neodređeno vreme, 56 na određeno, dok je 211 angažovano po nekom drugom osnovu. Kako god bilo, za njihove plate, dodatke i naknade – samo u julu 2013. – ukupno su isplaćena gotovo 42 miliona dinara.

S obzirom na to da je zbir zaposlenih, imenovanih, izabranih i postavljenih lica u organima Grada – gradonačelnik, Skupština grada i Gradska uprava – ovoga juna iznosio 324, nije teško zaključiti da Gradska uprava ima čak stotinu radnika više nego 2000. godine. Štaviše, ako bi se primenio standard „jedan činovnik na hiljadu stanovnika“, to znači da bi Smederevo, sa 117.000 žitelja, trebalo da ima upola manje radnika u lokalnoj administraciji…
– Partijska namirivanja znatno su opteretila budžet grada u poslednjoj deceniji, a za to su najpodesnija komunalna preduzeća. JKP „Komunalac“, na primer, nekada je imalo 250 radnika, a četiri preduzeća nastala cepanjem ovog kolektiva danas zapošljavaju dvostruko više ljudi. To najočiglednije potvrđuje sumnju da su neka javna preduzeća i osnovana gotovo isključivo da bi se zaposlili politički „udarnici“ – kaže Saša Torlaković iz Saveza samostalnih sindikata.

I, zaista, da je formula „partijska knjižica, pa posao“ uspešno delovala, pokazuje i činjenica da se za tri godine – od 2008, do 2011. – u dve najveće stranke, DS i SPS, učlanilo čak 1.000 građana.

Sada je u jeku masovno pristupanje naprednjacima, pa u SNS i ne kriju da im je – samo tokom proteklih nekoliko meseci – članstvo uvećano za oko hiljadu novih članova. Među njima, kažu, ima i novajlija u politici, ali većinu čine doskorašnji članovi drugih stranaka koji su se, u novim okolnostima, odlučili da promene „dres“.

Poredjenja radi, Šabac sa 122.000 stanovnika ima ukupno 455 zaposlena u javnom sektoru, na 130.000 Kruševljana dolazi 776 činovnika, dok Čačak, sa 114.000 žitelja, ima 511 radnika u Gradskoj upravi.

Izvor: Večernje novosti, J. Ilić