Dinkić pali visoku peć u Železari

0
1098
Dinkić i drugari
Dinkić i drugari

U Železari Smederevo u ponedeljak počinje procedura paljenja visoke peći koja je od leta prošle godine bila na tihom hodu, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Dinkić i drugari
Dinkić i drugari

To je njegov plan za oživljavanje smederevske železare sa ciljem da visoka peć u u aprilu postane funkcionalna kako bi se, kako kaže 5.300 radnika te firme vratilo na posao.

Dinkić veruje da će biti potrebno da se zaposli još 200-300 radnika. Novac za Železaru – novac koji je bio predviđen za plate preusmeriće država u proizvodnju kako bi radnici sami zaradili svoje plate.

Pripremaju se i druge pogodnosti za železaru: Dinkić je, posle sastanka sa rukovodstvom i sindikatima čeličane, rekao da će od ponedeljaka početi aktivnosti na pokretanju jedne visoke peći, za šta će biti korišćen novac koji se sada daje za isplatu radnika koji su na prinudnim odmorima.

Ministar je ukazao i da će već od pondeljaka, 4. marta, početi pregovori sa dobavljačima sirovina kako bi Železara, pod povoljnim uslovima dobila sirovine koje bi plaćala odloženo, nakon prodaje finalnih proizvoda.
Lim iz Železare za Fijat

Dinkić je rekao da se razmišlja o dodatnom ulaganju, i otvaranju novih proizvodnih linija koje bi proizvodile limove za autoindustriju, kao što je na primer Fijatova fabrika u Kragujevcu.

Jedan deo sredstva za pokretaje proizvodnje u „Železari Smederevo“, kako je istakao ministar, obezbeđen je od već prodatih proizvoda i taj novac, koji već postoji, biće uložen u obrtna sredstva.

On je dodao da je ponuđeno sindikatima da radnici dobijaju 80 odsto zarade, kao i da će država preko Fonda za razvoj dati garanciju kako bi banke mogle da daju sredstva Železari.

Dinkić je rekao da je plan pokretanja proizvodnje u „Železari Smederevo“ predstavio državnom vrhu – predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, i da je dobio njihovu podršku.

On je napomenuo da kada železara ne radi to košta 145 miliona dolara, a da je potrebno 165 miliona dolara da se pokrene.

„Svim zaintresovanima za strateško partnerstvo vrata će biti otvorena bez ikakvih tendera i formalnosti“, poručio je on, i dodao da su se već javile neke kompanije kao italijanski Duferko, Donjeckstil iz Ukrajine i neke ruske kompanije.

„Kada su neke kompanije čule da je tender neuspeo krenule su da šalju pisma sa predlozima za tehničko poslovnu kooperaciju, a i predsednik Nikolić me je obavestio da se interesuje jedna ruska kompanija“, naveo je Dinkić.

On je istakao da se pokretanjem proizvodnje otvara mogućnost za nalaženje strateškog partnera, kao i da su država i železara zainteresovani za bilo koji vid saradnje.
Sindikalci zadovoljni

Dinkić je kazao da će zahvaljujući pokretanju proizvodnje u Železari, industrijska proizvodnja biti povećna za pet odsto, što je značajno za srpsku privredu.

„Ova proizvodnja ne može da proizvede dobitak. Dakle mi kalkulišemo sa jednim ograničenim gubitkom od 20 miliona evra na godišnjem nivou, međutim kada bi se danas u svetu ljudi u industriji čelika rukovodili da li čeličane proizvode dobitak ili gubitak, niko živi u svetu ne bi proizvodio čelik“, kazao je ministar.

Predstavnici Samostalnog sindikata zahvalili su državi i ministrastvu jer im, kako su istakli, puno znači plan države.

Predsednik Samostalnog sindikata, Siniša Prelić, rekao je da predlog da radnici primaju 80 odsto zarade ipak mora da odobri Odbor sindikata, izrazivši očekivanje da će to biti prihvaćeno.

Iako su održali desetominutni protest ispred kapije Železare, pedstavnici ASNS pozitivno su ocenili plan države kao i Nezavinsi sindikat.

Izvor: Tanjug