Dogodilo se na današnji dan – 10. mart

0
1158
10. mart
10. mart

10. mart

1856. – Umro je srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, koji je u delima ismevao mane tadašnjeg društva, naročito pomodarstvo, pokondirenost i nadriučenost. Posle završenih studija prava u Kežmarku u Slovačkoj, radio je kao advokat u rodnom Vršcu, potom je prešao u Srbiju i postao profesor prava na Liceju, prvo u Kragujevcu pa u Beogradu. Kao načelnik ministarstva prosvete Srbije, obavio je pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao je u organizovanju prvog beogradskog teatra koji je otvoren izvođenjem njegove tragedije „Smrt Stefana Dečanskog“. U početku je pisao pod uticajem Lukijana Mušickog i Milovana Vidakovića, ali je „Romanom bez romana“ napustio romantičarsku i avanturističku književnost. Ostala dela: komedije „Laža i paralaža“, „Pokondirena tikva“, „Zla žena“, „Tvrdica ili Kir-Janja“, „Rodoljupci“, zbirka pesama „Davorje“.

1875. – Umro je srpski političar i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi. Po povratku sa studija u Švajcarskoj, gde je upoznao Karla Marksa, Nikolaja Černiševskog, Dmitrija Pisareva, pokrenuo je 1871. prvi socijalistički list na Balkanu – „Radenik“. Ubrzo je proteran iz Srbije i godinu dana je živeo u Novom Sadu. Po povratku je 1873. i 1874. pokrenuo listove „Javnost“ i „Glas Javnosti“, a 1875. „Oslobođenje“. Zbog navodne štamparske krivice, odležao je devet meseci u požarevačkom zatvoru, odakle je izašao teško bolestan. Izučavao je samoupravu i nacionalno pitanje jugoslovenskih naroda, zalažući se za federativno rešenje. Člancima „Realni pravac u nauci i životu“, „Pevanje i mišljenje“ i „Realnost“ snažno je uticao na srpsku književnost krajem 19. veka. Političke ideje je razradio u delu „Srbija na istoku“, svom najznačajnijem i najoriginalnijem spisu.

1876. – Obavljen je prvi telefonski razgovor na svetu – Aleksandar Bel pozvao je Tomasa Votsona, svog asistenta koji se nalazio u susednoj sobi, obrativši mu se rečima: „Gospodine Votsone, dođite. Potrebni ste mi.“ Bel je samo tri dana pre toga dobio patent za svoj izum.

1908. – Rođen je srpski pravnik Jovan Đorđević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti, stručnjak za ustavno pravo. Od 1945. učestvovao je u pisanju jugoslovenskih ustava i zakona i bio jedan od glavnih urednika „Arhiva za pravne i društvene nauke“. Dela: „Državno uređenje FNRJ“, „Narodni odbori“, „Ustavno pravo SFRJ“, „Osnovna pitanja federalne države“, „Novo ustavno pravo“.

1910. – U Kini je ukinuto ropstvo.

1945. – Tri stotine američkih bombardera bombardovalo je Tokio. Prilikom toga poginulo je 100.000 civila.

1969. – Džejms Erl Rej proglašen je krivim zbog ubistva američkog borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga i osuđen na 99 godina zatvora.

1982. – Jugoslavija je osvojila prvo mesto u evropskoj stonoteniskoj superligi.