Dogodilo se na današnji dan – 17. april

0
1426
17. april
17. april

17. april

17. april

1492.Kristofor Kolumbo potpisao je ugovor sa Španijom o putovanju u Indiju.

1521.Martin Luter je ekskomuniciran iz katoličke crkve.

1919. – Umro je srpski pisac i publicista Svetozar Ćorović, koji je sa srpskim piscima Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo u Mostaru list „Zora“, unutar kojeg je ostvario plodan pripovedački i urednički rad. Bio je među vodećim srpskim nacionalistima koji su se borili protiv okupatorskog austrougarskog režima u Bosni i Hercegovini. U Prvom svetskom ratu je interniran i potom mobilisan. Otpušten je usled bolesti, a ubrzo je i umro. U svojim pripovetkama, dramama i romanima opisivao je život u Hercegovini, pišući stilom koji se odlikuje živopisnošću i lakoćom kazivanja. Dela: romani „Stojan Mutikaša“, „Ženidba Pere Karantana“, „Majčina Sultanija“, zbirke pripovedaka „U časovima odmora“, „Moji poznanici“, „Brđani“ i drame „Zulumćar“, „On“, „Adam-beg“, „Ajša“.

1924. – Rođen je srpski vajar Jovan Kratohvil, profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, rektor od 1971. do 1973. Autor je niza spomenika, uključujući spomenike palim borcima na Majevici i u Zemunu, spomenik na Avali sovjetskim ratnim veteranima, poginulim u avionskom udesu, i spomen-kosturnicu u Sansepolkru u Italiji. Kao mladić, bio je i vrhunski sportista: pre Drugog svetskog rata prvak Jugoslavije u plivanju, a posle rata šampion države u streljaštvu i osvajač drugog mesta na Svetskom streljačkom prvenstvu.

1941. – Opunomoćenici Vrhovne komande bivše jugoslovenske vlade, šef diplomatije Aleksandar Cincar-Marković i general Radivoje Janković, potpisali su u Drugom svetskom ratu, u zgradi čehoslovačkog poslanstva u Beogradu, akt o kapitulaciji oružanih snaga kraljevine Jugoslavije, koji im je izdiktirao nemački komandant, general Maksimilijan fon Vajks. Treći Rajh je nametnuo „bezuslovnu, potpunu i neograničenu“ kapitulaciju, vojska Jugoslavije je uglavnom odvedena u zarobljeništvo, a zemlja podeljena između Nemačke, Italije, Mađarske i Bugarske. Jugoslovenska ratna flota pripala je Italiji, izuzev jedne podmornice, dve motorne torpiljerke, koje su umakle, i razarača „Zagreb“, koji su uspeli da potope poručnici bojnog broda – Milan Spasić i Sergej Mašera.

1970.Pol Mekartni objavio je prvi solo album pod nazivom „Mekartni“.

1999. – Održan je Beogradski maraton. Tradiciju međunarodne maratonske trke u Beogradu nije prekinula ni agresija NATO-a na Jugoslaviju. U trci rekreativaca, pod sloganom „Trči iz zadovoljstva, ne od bombi“, učestvovalo je oko 15.000 ljudi, mahom mlađih.