Dogodilo se na današnji dan – 31. mart

0
2035
31. mart
31. mart

31. mart

31. mart

1732. – Rođen je Jozef Hajdn, austrijski kompozitor. Najpre je bio pevač u dečjem horu u Beču, a potom muzičar na dvoru kneza Esterhazija. U dva maha je putovao u Englesku, gde su nastala njegova najzrelija dela i gde je stekao svetsku slavu. Najveći značaj imaju njegove simfonije i gudački kvarteti, čiji je klasični oblik proširio i usavršio u pogledu tematike. Boraveći u sredini nastanjenoj Gradišćanskim Hrvatima, napajao se slovenskim narodnim napevima koje je uneo u mnoga dela, između ostalog i u austrijsku himnu „Gott erhalte“. U velikom nizu simfonija, ističu se grupe pariskih i londonskih simfonija.

1889. – 320 metara visoka Ajfelova kula, čelične konstrukcije, zvanično je otvorena za svetsku izložbu, u znak sećanja na Francusku revoluciju.

1904. – Rođen je srpski slikar Đorđe Andrejević – Kun, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Slikarstvo je učio u Beogradu, Veneciji, Milanu, Firenci, Rimu i Parizu. U predratnoj Jugoslaviji najviše je slikao prizore socijalne stvarnosti i društvenog revolta, a kao učesnik građanskog rata u Španiji od 1936. do 1939. i Narodnooslobodilačke borbe od 1941, prizore iz rata. Radio je velike kompozicije, portrete, mrtve prirode i figure, crteže, gravire, grafičke mape („Krvavo zlato“, „Za slobodu“, „Partizani“).

1921.Albert Ajnštajn održao je predavanja u Njujorku predstavivši pri tom svoju novu teoriju – teoriju relativiteta.

1937. – U Beogradu je otvorena Umetnička i muzička akademija.

1981.Prva dodela Zlatne maline. Pobednički film bio je „Can’t Stop the Music“. Ta nagrada je vrasta negativnog pandana Oskaru – pobednici su oni sa najgorim ostvarenjima u različitim kategorijama.

1981. – 53. dodela Oskara. Najbolji film – „Ordinary People“, najbolji glumac – Robert de Niro i najbolja glumica – Sisi Spajsek.