Dogodilo se na današnji dan – 9. maj

0
1432
9. maj

9. maj

9. maj

1265. – Rođen je najveći italijanski pesnik – Dante Aligijeri. Njegovo najznačajnije delo je „Božanstvena komedija“, u kom na više mesta pominje i naš narod, naše krajeve i srpskog kralja Milutina. Ostala dela: „Novi život“ (autobiografija u kojoj opisuje svoju ljubav prema Beatriče), „Gozba“, „O narodnom govoru“…

1502.Kolumbo je isplovio iz Španije na svoje četvrto i poslednje putovanje u Novi svet.

1788. – Engleski parlament doneo je akt kojim je zabranjena trgovina robljem.

1901. – U Beogradu je radi ostvarenja narodnog ideala – ujedinjenja srpstva – osnovana tajna organizacija „Ujedinjenje ili smrt“, kasnije nazvana „Crna ruka“, čije su vođe bili Dragutin Dimitrijević Apis, Ilija Radivojević i Bogdan Radenković. Organizacija je predviđala upotrebu nasilja u rušenju Otomanske imperije i Austrougarske.

1936. – Italijani zauzimaju Adis Abebu nakon aneksiranja Etiopije.

1945. – Potpisivanjem akta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke u razrušenom Berlinu, zvanično je završen Drugi svetski rat. Tekst o bezuslovnoj kapitualciji potpisali su feldmaršal Vilhem Kajtel, general Hans Jirgen Štumpf i admiral Hans Georg fon Frideburg, a sa savezničke strane ruski maršal Georgij Žukov i saveznički general Artur Teder. Tim činom okončan je najstrašniji ratni sukob u istoriji čovečanstva u kojem je učestvovala 61 zemlja sa ukupno 2,1 milijardom stanovnika ili 96% svetskog stanovništva. Ratni vihor je odneo oko 50 miliona života, od kojih su oko 30 miliona bili civili. Samo u nacističkim logorima, umoreno je oko 12 miliona ljudi. Materijalna razaranja su nemerljiva.

1945. – Čehoslovačka je oslobođena od nacističke okupacije.

1946. – Italijanski kralj Viktor Emanuel, koji je pomagao Musolinijev fašistički pokret i oslanjao se na njega, abdicira posle pobede republikanaca na izborima, a na presto dolazi kralj Umberto.

1949.Princ Renije III stupa na presto Monaka.

1960. – SAD je prva država koja je legalizovala upotrebu antibebi pilula.

1970.U SAD-u 100.000 ljudi demonstrira protiv rata u Vijetnamu.

1997. – Prvi put od pada Sajgona, SAD imenuje svog ambasadora u Vijetnamu.