„HESTIL“ ŠIRI BIZNIS U SRBIJI: Kinezi hoće još tri fabrike

Kineski “Hestil” kupio je Železaru Smederevo za 46 miliona i planira da u nju uloži više stotina miliona evra. „Hestil“ želi još tri posrnule fabrike u Srbiji.

0
1607
Potpisan ugovor o prodaji Železare Smederevo
Potpisan ugovor o prodaji Železare Smederevo
Rukovanje Vučića i Ju Jonga
Rukovanje Vučića i Ju Jonga

Kineski “Hestil” kupio je Železaru Smederevo za 46 miliona i planira da u nju uloži više stotina miliona evra. „Hestil“ želi još tri posrnule fabrike u Srbiji.

– “Hestil” planira da još ulaže u Srbiju i pregovori sa njima o privatizaciji nekih metalskih giganata su započeli. Predstavnici “Hestila” su u razgovoru sa srpskim vlastima pokazali veliko interesovanje za ulaganje u metalski sektor. Njih ne brinu trenutni problemi u ovoj industriji jer razmišljaju dugoročno. Zato su zainteresovani za “Prvu petoletku”, Fabriku kablova u Jagodini, kruševački “14. oktobar”, ali i za druge srpske posrnule gigante. Pored toga, pokazali su interesovanje i za RTB „Bor“, gde bi mogli da budu strateški partner, kao i za FAP – kaže naš izvor iz Vlade Srbije.

Ugovor o prodaji Železare Kinezima potpisan je juče u Smederevu u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, skoro cele Vlade, otpravnika poslova Kineske ambasade, predstavnika kineske kompanije i više hiljada radnika. Ugovor su potpisali ministar privrede Željko Sertić i predsednik kineske kompanije Ju Jong.

Sertić je nakon potpisivanja knjigu sa tekstom ugovora podigao iznad glave da je vide radnici, da bi je onda poljubio.

– Poljubio sam ugovor jer je ovo jedna od najvažnijih stvari za Srbiju. Ponele su me emocije – kazao je ministar.

Čestitajući radnicima, premijer Vučić je podsetio na četiri godine neizvesnosti, od odlaska “Ju-es stila” 2012, kada je u više navrata bilo govora da Železara bude zatvorena zbog gubitaka.

– Nije novac uvek najvažniji, važno je da se borimo, da ne odustajemo. Borili smo se do kraja i uspeli, svi zajedno. Mi kao mala zemlja ne bismo mogli da sačuvamo Železaru. Uspeli smo zahvaljujući našim kineskim prijateljima – rekao je Vučić i najavio da će predsednik Kine Si Đinping doći u junu u Smederevo.

Ju Jong je kazao da “Hestil” ima najnapredniju tehnologiju i ponosi se najčistijim zelenim procesom proizvodnje gvožđa i čelika.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović zahvalila se premijeru Vučiću, koji, kako je rekla, “hiljade noći nije spavao kako bi ispunio obećanje da će rešiti problem Železare i sačuvati 5.000 radnih mesta”.