Ispovest: Sara je progovorila tek sa četiri godine

0
1762
Sara Gurgurović
Sara Gurgurović
Sara Gurgurović
Sara Gurgurović

Sara je bila živahno dete i jednostavno niko nije mogao da uoči da nešto s njom nije u redu. Možda baš zbog toga, imala je skoro tri godine kada smo primetili da se ne okreće na zvuk.

– Tada je počeo pakao – priča Sarina majka Marina Gurgurović iz Smedereva.

Četiri godine su roditelji gotovo svakodnevno vodili Saru u Beograd na terapije. A sve bi bilo drugačije, kažu stručnjaci, a sada to zna i Sarina majka, da su problemi sa sluhom otkriveni u smederevskom porodilištu odmah po rođenju.

– Kada je definitivno utvrđeno da ne čuje, naravno, počinje i preispitivanje: krivite i druge i sebe. Onda se setite rođaka iz svih kolena obe grane familije koji su imali problema sa sluhom… Ali, niko nas nije uputio da uopšte postoji taj pregled, niti sam uopšte znala da to može da se utvrdi u tako ranom uzrastu – kaže Sarina majka.

Sara Gurgurović
Sara Gurgurović

Na levom uhu Sari je utvrđeno oštećenje sluha gde zvuk registruje tek na više od 100 decibela, na desnom je nešto bolje, na 75 decibela raspoznaje audio-podražaje.

– Mnogo smo izgubili vremena. Da je test urađen na vreme, da je odmalena dobila aparatiće, sve bi izvesno bilo drugačije. Da je mogla uz pomoć njih da sluša naš govor, mame i tate, razvijala bi se sigurno mnogo lakše i brže nego što je to bilo u njenom slučaju. Dete do godinu dana samo sluša, upija reči i povezuje njihova značenja sa onim što ga okružuje, a kad ne čuje, ono vidi samo otvaranje usta i ne razaznaje šta to uopšte znači – objašnjava Marina.

Sara je imala dve i po godine kada je dobila aparate, progovorila je tek kad joj je bilo četiri. Trebalo je nadoknaditi izgubljeno, spasti što se spasti da. Sada ima devet godina, ide u treći razred i vrlo dobar je đak. A zahvaljujući stručnim ljudima, ona sada priča odlično.

Sara Gurgurović
Sara Gurgurović

Sara ima jednu zanimljivu preokupaciju: bavi se plesom – i to brejkdensom! I tu je uspešna. Sama i sa grupom s kojom nastupa osvajala je priznanja na takmičenjima, bila je i na televiziji, takmičila se sa odraslima. Instruktori kažu da ima neverovatan osećaj za ritam.

– Imam jedno drugo, jedno treće i jedno četvrto mesto na takmičenjima, ali neću da prestanem da vežbam dok ne pobedim – kaže Sara Gurgurović.

POZIV ČITAOCIMA Svaka beba da čuje zvečku, vozić i pesmu!

Blic fondacija“ je pokrenula veliku humanitarnu akciju da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za skrining sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS. Aparate za skrining sluha poseduju svega tri-četiri porodilišta od ukupno 56, koliko ih ima u Srbiji. Zbog nedostatka tih uređaja, oštećenje sluha kod dece se kasno otkrije, a posledice toga mogu da budu znatno veće nego kad bi se gluvoća otkrila odmah po rođenju. Pomozimo da svako dete može da čuje muziku, da peva, da se glasno raduje! Od 4. marta do 30. aprila ove godine, sav prihod sa našeg humanitarnog broja 2552 i sve uplate na tekuće račune „Blic fondacije“ biće iskorišćeni za kupovinu aparata za skrining sluha kod beba. Pomozimo da naša deca budu zdrava! Detaljnije informacije o tome kako možete da se uključite možete videti OVDE.

Pomozimo da naša deca budu zdrava!