Kamaraš: Dođite za šest meseci da vidite uspeh Železare

0
1836
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš

Izvršni direktor menadžerskog tima HPK inženjering Peter Kamaraš izjavio je danas da zaposlenima u Železari može da obeća samo da će raditi vredno kako bi čeličana postala uspešna i pozvao javnost da za pola godine poseti Železari onda mu „sudi“.

Kamaraš je dodao dao u medijskim izjavama može da se obećava bilo šta, 25-35 odsto veće plate, ali da on obećava samo da će vredno raditi.

On je pozvao javnost da dođe u Železaru za šest meseci i da mu onda „sudi“ na osnovu onoga što je menadžerski tim uradio, a ne samo prema obećanjima koje je dao.
„Radiću vredno da čeličana postane uspešna. Sva obećanja ćemo ispuniti i to će biti dobro ne samo za trenutno zaposlene u Železari, već i za njihovu decu koja će se u budućnosti ovde zapošljavati“, rekao je Tanjugu Kamaraš, koji očekuje da će biti u nadzornom odboru čeličane.

On je rekao da planira da se na leto sa porodicom doseli u Smederevo čim mu sin završi školsku godinu.

Kamaraš je rekao da ne vidi kako ta kompanija može da ne uspe i ocenio da stvari mogu da krenu nizbrdo „samo ako se dogode veliki potresi na tržištu ili ako izbije rat“.

Upitan gde novi menadžment planira da širi tržište, on je odgovorio da se to tačno zna, ali da u ovom trenutku nisu spremni da takvu informaciju otkrivaju.

Na pitanje zašto im je Železara „bila zanimljiva“, Kamaraš kaže da je to prevenstveno zato što ima kvalitetne radnike, „a i Vlada Srbije čini sve kako bi Železara opstala i uspela“.
„Video sam kako ljudi ovde rade i počeo sam da verujem u tu fabriku. Ranije mi je rečeno da oni nisu u stanju da pokrenu visoku peć, a oni su to učinili u rekordnom roku. Postigli su sve ciljeve koje su sebi zacrtali“, rekao je Kamaraš.

Prema njegovim rečima, i tržište se bitno promenilo od vremena kada je Železarom upravljao „US Steel“, a da su sada uslovi idealni da Železara opstane.
„Zbog ove tri stvari video sam svetlo na kraju tunela i svetlu budućnost srpske čeličane“, poručio je Kamaraš.

Upitan da li bi tužba, koju mu je uputio američki Esmark, mogla da utiče na poslovanje, Kamaraš je rekao da to ni na koji način nije moguće.
„O tužbi sam pročitao u novinama, ali nikakav dokument nisam dobio, pa za mene ona i ne postoji“, zaključio je Kamaraš.

Gudiš: Uspeh Železare zavisi od njenih radnika

Suvlasnik „HPK Inžinjeringa“ Dzon Gudiš izjavio je danas da će od ponedeljka, od osam sati ujutru, početi da radi u smederevskoj Železari, ali da novi menadžment zvanično preuzima dužnosti kada dokumentacija bude gotova, što je planirano od 1. maja.
„Postoji period u kojem mora da se kompletira dokumentacija, ali za to vreme dolazićemo na posao u Železaru kako bismo bili sigurni da možemo da ispunimo svoje obaveze. Želimo da učestvujemo u upravljanju i operacijama i zato ćemo startovati odmah“, rekao je Gudiš Tanjugu.

On je poručio da je budućnost radnika Železare u njihovim rukama i da će ta fabrika biti uspešna, ako menadžment i radnici budu radili zajedno.
„Nije samo stvar u tome da se posvetimo njima, već bi trebalo da se i oni posvete nama. Znamo da čeličana sigurno ima kvalitetne radnike i to mi je poznato još kada sam u okviru US Steel-a dolazio ovde. To je jedan od razloga zašto smo ušli u ovu priču“, rekao je Gudiš.

Upitan kakva im je strategija za razvoj, pored toga što se oslanjaju na kvalitetne radnike, Gudiš odgovara:
„Planiramo potupno drugačiji pristup tome kako ćemo kupovati sirovine i snabdevati fabriku, a važno će nam biti i tržište.
Međutim, nećemo deliti detalje svoje strategije sa svetom. Naše je, pre svega, da je uspešno sprovedemo“, rekao je Gudiš.
Govoreći zašto je ubeđen da Železara sada može biti uspešna, iako je američki „US Steel“ od nje odustao, Gudiš je podsetio da je ta američka kompanija držala srpsku čeličanu gotovo deset godina, kao i da su godinama radili uspešno.

Na pitanje da li HKP inženjering namerava krajem godine da pokuša da privatizuje čeličanu, kako se spekuliše, drugi suvlasnik te kompanije Peter Kamaraš odgovorio je da do kraja godine to sigurno neće biti slučaj.
„Železara najpre mora da se postavi na noge i postane profitabilna kako bi Vlada Srbije mogla da je proda za veliki novac.

Ako to učini sada prodala bi je u bescenje, a ako je privatizuje za dve godine, kada kompanije postane profitabilna, od toga će moći da dobije veliki novac“, uveren je Kamaraš.

On je dodao i da će u Železari Smederevo najverovatnije biti član Nadzornog odbora i obavljati funkciju izvršnog direktora menadžerskog tima, dok će Gudiš biti predsednik Nadzornog odbora.
„Gudišu je zvanična pozicija da bude na čelu Nadzornog odbora, ali prilično sam siguran da će njegova oblast delovanja biti mnogo šira i da će davati savete i donositi brojne odluke u korist ove železare“, rekao je Kamaraš.