Ko će pokriti gubitak koji je Kamaraš ostavio u Železari?

0
1507
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš

Rukovodstvo Železare Smederevo raskinulo ugovor sa “HPK inženjeringom” Petera Kamaraša, a da javnost ni više od godinu dana ne zna detalje ugovorenog posla.

Peter Kamaraš
Peter Kamaraš

Rukovodstvo Železare Smederevo odlučilo je da raskine ugovor o vođenju te kompanije sa firmom Petera Kamaraša “HPK inženjering” i “HPK Menadžment doo” jer, kako navode, ta firma nije ispunjavala obaveze iz ugovora.

Taj ugovor ostao je nepoznat za javnost, a sada se otvara i pitanje – ko će pokriti gubitak srpske čeličane, nastao za vreme menadžmenta “HPK inženjering” na čelu sa Kamarašem?

Ugovor se raskida, a da javnost sve od 21. marta 2015. nije ni saznala šta je između Vlade Srbije i “HPK inženjeringa” uopšte i dogovoreno. Kakve su obaveze pred mendžmentom Železare bile do danas je ostala dobro čuvana tajna…

Premijer Aleksandar Vučić govorio je u martu 2015. kako je od profesionalnog menadžmenta dobio uveravanja da će u roku od pola godine Železara postati profitabilna. “Da u roku od šest meseci će ostvarivati pozitivan poslovni rezultat, da će postati profitabilna i za šest meseeci. Oni kažu da će i ranije, ali prihvataju da to bude ugovorna obaveza”, rekao je tada Vučić.

A da li je ugovorna obaveza i da “HPK inženjering” snosi odgovornost ukoliko se obećano ne ispuni? U obrazloženju odluke rukovodstva Železare nije precizirano. Zato je ključno pitanje, kaže konsultant za investicije Mahmut Bušatlija, ko će pokriti akumulirani gubitak srpske čeličane stvoren dok je kompaniju vodio menadžment na čelu sa Kamarašem?

“Ono što mene naročito brine jeste činjenica da možda nije dao ni svoje osiguranje, nije osigurao rezultate svoga rada. Ukoliko nema garancije sa strane Kamaraša da će tu štetu nadoknaditi, onda je državna uprava na slabašna pleća naših građana prebacila sve te dugove”, ocenjuje Bušatlija.

Ipak, u ugovoru sa kineskim “Hestilom”, jedan od preduslova za preuzimanje smederevske čeličane je i potvrda o raskidu ugovora sa “HPK inženjeringom”. No, iz Ministarstva privrede nedvosmisleno tvrde da kineska strana nije umešana.

“Ministarstvo privrede je upoznato sa svim činjenicama o neispunjavanju i povredama ugovornih obaveza koje su dovele do odluke Skupštine Privrednog društva Železara Smederevo i u potpunosti podržava donetu odluku. Ovaj ugovor raskinut je u dobroj veri i najboljem interesu Republike Srbije, kako bi se obezbedio nesmetan završetak procesa privatizacije putem prodaje imovine Železare Smederevo. Kineska strana nema nikakve veze sa ovim raskidom ugovora”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministrstva uveravaju i da novonastale okolnosti ni u kom smislu ne ometaju uspešnu budućnost transakcije na relaciji Železara – Hestil. Dok saradnja sa “HPK inženjeringom” odlazi u fioku – kako ugovorena, tako i raskinuta – daleko od očiju javnosti.