Mića Orlović

0
2516
Mića Orlović
Mića Orlović

Legenda televizijskog novinarstva Miloje Mića Orlović preminuo je u Beogradu u 79. godini. Mića Orlović bio je dugogodišnji novinar, urednik i voditelj RTS.

Mića Orlović
Mića Orlović

Orlović je bio legendarni voditelj RTS-a, prvi voditelj televiziskog „Dnevnika“, urednik i voditelj velikog broja televizijskih emisija i važio je za doajena televizijskog novinarstva u staroj Jugosalviji. U novembru 2012. godine dobio je nagradu „Pres vitez“.

Mića Orlović je rođen 28. maja 1934. godine u Valjevu. Odrastao je u Prištini i Valjevu zajedno sa mlađim bratom Draganom koji se kasnije takođe bavio novinarstvom i jedno vreme bio urednik dnevnog lista „Politika Ekspres“. Ima jednu kćer.

Završio je Filološki fakultet u Beogradu.Tokom studija je radio kao sportski novinar. Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica.

Na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd – Napredak Kruševac.

Početkom maja 1958. godine, Mića Orlović je u toku gostovanja velikana pozorišne scene iz Beograda Marije Crnobori i Ljubiše Jovanovića u Zagrebu, učestvovao u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene TV novinara Beograda i Zagreba.

Televizija Beograd je 28. avgusta 1958. godine emitovala prvi TV Dnevnik informativno-političkog programa čiji je voditelj bio Mića Orlović. O tom iskustvu je jednom prilikom izjavio.

„Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške“, rekao je Orlović.

Profesionalni novinar je bio od 1956. godine, a urednik od 1967. godine.

Orlović je ostvario više od 170 reportaža, kao i 300 intervjua, preko 200 TV reportaža, 80 radio emisija, 1300 TV emisija. Učestvovao je u realizaciji dva kviza, „Ginis“ i „Istorija srpskog naroda“. Glumio je u 17 domaćih i stranih filmova.

Dobitnik je Nagrade za životno delo Udruženja novinara Srbije, Nagrade za životno delo RTS, Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice, Nagrade Radio Smedereva za negovanje pravilnog govora i očuvanje lepote jezika u elektronskim medijima „Branislav Mane Šakić“, Ordena rada sa zlatnim vencem. Imao je nacionalnu penziju od 2008. godine.

Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarima i voditeljima nagradu „Pres vitez – Mića Orlović“.

Izvor: B92