Radulović poručio da su rukovodstva firmi kriva što radnici ne dobijaju otpremnine

0
1661
Saša Radulović
Saša Radulović

Ministar privrede Srbije Saša Radulović danas je poručio svim radnicima preduzeća u restrukturiranju da neće dobiti pomoć države ni isplatu otpremnina ako njihova poslovodstva ne ispune obavezu – da dostave kompletne „lične karte preduzeća“ i poslovne planove za ovu godinu.

Saša Radulović
Saša Radulović

On je za težak položaj zaposlenih u Fabrici vagona u Kraljevu i Želvozu u Smederevu, koji ovih dana štrajkuju zbog neisplaćenih zarada i otpremnina, okrivio uprave tih preduzeća koja kasne sa izradom planova restrukturiranja i poslovanja.

Fabrika vagona u Kraljevu je, po rečima Radulovića, primer velike neodgovornosti rukovodstva preduzeća, jer su probijeni svi rokovi u ispunjavanju uslova da bi država mogla da pomogne preduzećima koja imaju probleme u poslovanju.

Zaposleni te fabrike, koji štrajkuju četvrti dan, najavili su da će sutra doći u Beograd i traže isplatu 20 zaostalih plata, povezivanje radnog staža i overu zdravstvenih knjižica. Radnici Želvoza protestuju u Skupštini Smederava i traže isplatu 15 plata, radni staž im nije povezan od 2011. a zdravstvene knjižice nisu overene od 2003.

Ministarstvo privrede je od ove godine ukinulo isplatu otpremnina od 300 evra po godini radnog staža i forimiralo je Tranzicioni fond koji će da funkcionisati kad budu usvojeni novi zakoni o radu, privatizaciji i stečaju.

Po tumačenju Radulovića, kada bude završeno finansijsko restrukturiranje državnih preduzeća kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije i napravljenji poslovni planovi, moći će da se isplaćuju otpremnine za radnike koji će biti tehnološki višak. Potom će, kako je objasnio, kreditnu podršku Fonda za razvoj dobiti firme koje imaju poslovne planove za 2014. godinu, kao i obrtna sredstva da te planove sprovedu. Takav scenarij će važiti za svih 153 preduzecha u restrukturiranju.