Rade samo dve firme i fudbalski klub

0
1462

Kada je Ju es stil za 23 miliona dolara kupio smederevski Sartid 2003. godine, zajedno sa njim dobio je i 26 zavisnih preduzeća. Od svih njih, danas rade samo tri. Sve ostale firme su ili u stečaju ili su već likvidirane, a većina se više ni ne vodi u Agenciji za privredne registre.

Tri pravna lica koja su opstala do danas su fudbalski klub Smederevo, koji je do 2004. nosio naziv Sartid Smederevo i trenutno je na poslednjem mestu Jelen superlige, zatim Jugoterm i firma Sartid – Ronilački radovi. Prema podacima APR-a, ovo poslednje preduzeće sa sedam zaposlenih prošlu godinu je završilo sa dobiti od 21.000 dinara. Jugoterm ima 127 radnika i dobit od 357.000 dinara, a fudbalski klub Smederevo sa 35 zaposlenih ima dobit od 118.356.000 dinara, mada su mu trenutno računi u blokadi.

Sve ostale nekadašnje Sartidove firme danas su propale. U Agenciji za privatizaciju navode da su oni bili nadležni za samo šest preduzeća iz tog portfelja. U slučaju Ronilačkih radova privatizacija je obustavljena, ali je firma na kraju ipak našla put do privatnih ruku, budući da je danas u vlasništvu grupe fizičkih lica.

Kristal Zaječar, nekada jedan od najpoznatijih proizvođača iz svoje oblasti na ovim prostorima, završio je u stečaju, a Agencija za privatizaciju je razrešena pozicije stečajnog upravnika još 2007. godine.

U preduzeću Sartid – Veljko Dugošević, koje se bavilo proizvodnjom proizvoda od kamena, metalurškog kreča i kvarca, privatizacija je obustavljena i preduzeće više nije u registru u APR-u.

U Sartid Metalcu (koji nema veze sa poznatim proizvođačem posuđa) stečaj je zaključen još 2006. godine. U Sartid Limproduktu, koji se bavio proizvodnjom metalne ambalaže i u Sartid Fahopu koji je proizvodio profile i cevi Agencija je konstatovala da je privatizacija nemoguća.

Ni ostale firme iz nekadašnjeg Sartidovog konglomerata nisu prošle ništa bolje. Sartid – Centar za ispitivanje vodomera je u likvidaciji, Stara železara je izbrisana iz registra, Sartid Stanplan je u stečaju, Sartid Institut za metalurgiju je posle stečaja takođe izbrisan iz registra, dok je Sartid Prahal likvidiran.

Podsetimo, privatizacija smederevske železare nalazi se na listi od 24 sporna slučaja za koje se interesuje Evropska unija, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, nedavno je izjavio da je istraga pri kraju i da će rasplet ubrzo biti poznat.

Izvor: Danas