Rafinerije neće biti

0
1852
Komiko Oil - Rafinerija Smederevo

U ponoć je istekao rok da „Komiko oil“ plati zakup 113 hektara za gradnju rafinerije, a kako novac nije stigao, ugovor će u utorak biti raskinut.

Komiko Oil - Rafinerija Smederevo

Posle bezmalo četvorogodišnjih pregovora o takozvanoj najvećoj grinfild investiciji na Balkanu, posao decenije je propao jer „Komiko oil“ nije imao novca da plati 652 miliona dinara za zakup lokacije i oko 80 miliona dinara zatezne kamate zbog kašnjenja.
Iz „Komika“ ne stiže najavljeno zvanično obrazloženje zbog čega investotor nije platio zakup. Prema rečima zamenika direktora Radomira Radivojevića, novac nije obezbeđen zbog problema sa jednim od članova konzorcijuma „Komiko oversize“, investicionim fondom „Brajan Marej“. Radivojević tvrdi da se „pojavio novi investitor“, i da posao nije propao.

Ipak, sudsko poravnanje predviđa je da će ugovor biti raskinut dan nakon isteka roka za uplatu, odnosno danas. Čelnici grada u ponedeljak su odbili da iznesu svoj stav posle najnovijih dešavanja. Očekuje se da će danas, nakon isteka roka u ponoć, reći da li je ovo krah investicije ili će biti novih pregovora.

Zvanični pregovori sa „Komikom“ započeti su u decembru 2008. godine, a u aprilu 2012. godine je potpisan ugovor o izdavanju u zakup 113 hektara za gradnju postrojenja.

Izvor: Večernje novosti

Grad je tužio kompaniju tražeći raskid ugovora jer nije platila zakup u roku od tri meseca od potpisivanja ugovora. Dat je i novi rok, ali do ponedeljka investitor nije obezbedio novac.

ISPOČETKA

Ukoliko bi grad hteo da nastavi sa projektom, sve bi bilo vraćeno na nultu poziciju, odnosno Skupština bi morala da raspiše novi konkurs. Ako, pak, nema volje da se priča nastavi, sporno je šta će biti sa 113 hektara koji su, prema Prostornom planu područja posebne namene resornog ministarstva, predviđeni za gradnju rafinerije nafte. Zemljište je ranije bilo državno, ali je preneto gradu bez naknade.