Sve oči Smederevaca uprte u Ruse

0
1419
Železara Smederevo
Železara Smederevo

Godinu dana pošto je američki Ju-es-stil otišao iz Železare Smederevo, u gradu se oseća ekonomska kriza ali i gaji nada za bolje sutra.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

Naime, Smederevci očekuju dolazak novog strateškog partnera čeličane i drugih investitora koji će oživeti privredu tog grada na obali Dunava i pokrenuti novi investicioni ciklus.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović rekla je da se do kraja sedmice očekuju dobre vesti o dolasku strateškog partnera u Železaru Smederevo, istakavši da je to postrojenje žila kucavica grada.

„Postoji nada da će ruski Uralvagonzavod ući u Smederevo i da će železara biti pokrenuta“, kazala je gradonačelnica istakavši da je finansijska situacija u gradu teška i da je opao standard građana, jer veliki broj radnika železare ne prima punu platu.

Prema njenim rečima, država sigurno neće dozvoliti da Želežara Smederevo, koja u maju obeležava jedan vek postojanja, stane i sva su očekivanja da će situacija sa ruskim partnerom biti pozitivno rešena.

Avramovićeva je napomenula da je grad raskinuo ugovor sa kompanijom Komiko oil koja je trebalo da gradi rafineriju u Smederevu jer nije uplatila novac za zakup 113 hektara zemljišta.

Kako je kazala, ima dosta zainteresovanih investitora za to zemljište, ali nije mogla da otkrije koji su to potencijalni ulagači, istakavši da se najviše investicija očekuje u energetici.

Tokom sedmice biće potpisan memorandum za proizvodnju panela za montažne kuće i reciklažne centre u kojoj će dok kraja godine posao naći oko 200 radnika, najavila je Avramović.

Ona je ukazala da se sa dolaskom Uralvagonzavoda očekuje i pokretanje „Želvoza“, velikog remontera koji bi uposlio oko 800 radnika ali i pokretanje ukupne smederevske privrede.

Od ukupno 5.000 radnika Železare Smederevo svega je oko 500 angažovano na poslovima održavanja i u administraciji dok ostali koji su na plaćenom odsustvu primaju 65 odsto plate.

Građani Smedereva u anketi Tanjuga rekli su da se u Smederevu teško živi, mnogo lošije nego ranije i da je grad odlaskom Ju-es-stila pogodila kriza.

Smederevci, očekuju pozitivan ishod pregovora i dolazak novog streteškog partnera u želežaru što bi doprinelo ponovnom oživljavanju grada.
Oni se takođe nadaju dolasku novog investitora umesto Komika, koji bi zaposlio veći broj radnika.

Izvor: Tanjug