Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

0
1202
Pripreme za odbranu od porasta nivoa Dunava
Pripreme za odbranu od porasta nivoa Dunava

Sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Smedereva, kojom je predsedavala dr Jasna Avramović, komandant Štaba i gradonačelnik Smedereva, nastavljena je u utorak, 20. maja 2014. godine od 9,00 sati.

Prema izveštaju stručnih službi, Dunav je dostigao nivo od 678 centimetara i očekuje se da će sutra vodostaj dostići kotu vanredne odbrane od poplava.

Pripreme za odbranu od porasta nivoa Dunava
Pripreme za odbranu od porasta nivoa Dunava

Štab upozorava sve neodgovorne osobe, koje pomeraju džakove sa peskom i urušavaju odbrambeni nasip, da to ne rade i da će zbog toga biti najstrožije sankcionisani.

Naloženo je stanovnicima Ribarskog naselja Metalor i vikend naselja Orešac da se hitno evakuišu sa tog područja, s obzirom da se to područje nalazi u koritu reke Dunav koje je ujedno i nebranjeno područje.

Po nalogu Štaba, stručna ekipa je obišla postrojenja NIS-a i Milana Blagojevića i konstatovala da su fabrike apsolutno zaštićene zbog postojećeg visokog nasipa.

Ekipa JP Direkcija za izgradnju svakodnevno, na svaka dva sata, obilazi klizišta u Dunavskoj i Goričkoj ulici i potencijalno klizište premas Udovicama. Popisane su sve kuće i procena je da klizišta miruju.

Tokom dana volonteri Crvenog krsta podeliće 463 paketa hrane i osnovna sredstva higijene za dva najkritičnija sela.

Opšta bolnica Smederevo zadužena je za pripremanje obroka za lica smeštena u Sportskoj hali.

Ekipe EKOSAN-a i HES-a su na terenu u Kolarima i obavljaju dezinfekciju domaćinstava u kojima su za to stvoreni uslovi. U Kolare uputiti sve raspoložive pumpe za ispumpavanje zaostale vode i mulja i određene su odgovorne osobe za izvršavanje ovih zadataka.

Štab je proširio broj odgovornih na poslovima dezinfekcije poplavljenih bunara u najugroženijim selima. Osim ekipe HES-a, zadužene su i nadležne inspekcije, koje će taj posao raditi u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje u Požarevcu.

Štab je doneo odluku da se uputi dopis svim državnim institucijama, javnim preduzećima i drugim pravnim licima, da pomognu donacijama u vodi za piće, konzerviranoj hrani i sredstvima za higijenu.

Dom za stare Smederevo prihvatio je 37 osoba iz Obrenovca. Sve informacije o smeštenim licima, rodbina može dobiti na brojeve telefona: 026/4621248 i 026/4621645.

Gradski štab za vanredne situacije grada Smedereva i dalje je u stalnom zasedanju, a sledeća sednica biće održana u sredu u 9,00 časova.