Smederevska luka pod vodom, grad nije ugrožen

2
1593
Pripreme za odbranu od porasta nivoa Dunava
Pripreme za odbranu od porasta nivoa Dunava

Zbog visokog nivoa Dunava dizalice u smederevskoj luci su van funkcije, tako da više barži stoji na sredini reke ili su privezane u blizini Tvrđave. Skala koja pokazuje vodostaj stigla je do crte na kojoj se proglašava vanredna odbrana od poplava, a deo pristaništa je od danas pod vodom.

smederevo-01

– Ukoliko Dunav pređe nivo od 730 moraćemo i te barže, koje su sad na sredini vodenog puta, da privučemo našim dežurnim brodovima – kažu u smederevskoj Lučkoj kapetaniji.

Iz Železare nam je potvrđeno da se u baržama nalazi koks, namenjen visokoj peći, ali kako je ona na tihom hodu, a veći broj radnika na odmorima i odsustvima, proizvodnja u tom pogonu ne trpi pošto je ionako u tom delu fabrike privremeno zaustavljena.
– Čim okolnosti dozvole pretovarićemo koks – kažu u Železari.

smederevo-05

Voda jeste prodrla do pruge u pristaništu, ali u smederevskom Štabu za vanredne situacije tvrde da je Dunav još daleko od kote koja bi ugrozila grad.

Proteklih dana postavljeno je više od 40 hiljada džakova sa peskom na delu baš ispred Tvrđave i pristaništa

Time je nivo odbrane podignut na 854 santimetra, što je petnaestak više nego što je bilo prilikom poslednje katastrofalne poplave koja je 2006. pogodila Smederevo.

Jedini ugroženi delovi za sada su oni nebranjeni, jer se bukvalno nalaze u koritu reke – Metalor i Orešac. Njima je u utorak naložena hitna evakuacija.

Metalor je ribarsko naselje i odatle su već otišle žene i deca, a Orešac uglavnom naseljavaju vikendaši tako da prave evakuacije tu nije ni bilo.

Izvor: Blic

2 KOMENTARA

Comments are closed.