Vučić: Kad prodamo Železaru mogu i na odmor

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje podršku Brisela privatizaciji Železare Smederevo.

0
1683
Aleksandar Vučić o prodaji Železare Smederevo
Aleksandar Vučić o prodaji Železare Smederevo
Aleksandar Vučić o prodaji Železare Smederevo
Aleksandar Vučić o prodaji Železare Smederevo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje podršku Brisela privatizaciji Železare Smederevo.

Vučić je novinarima rekao da se sve vreme radi sa EU u vezi smederevske čeličane, da Brisel ne daje odobrenje unapred, te da je najveći posao u vezi te kompanije već završen, prihvatanjem dobre ponude.

Premijer je objasnio da EU traži da država ne subvencioniše železare, jer imaju probleme sa zapadnim čeličanama, a neke zemlje su već prekršile taj zahtev, pa je tako jedna mediteranska zemlja dala oko 670 miliona subvencija za svoje čeličane.

“Mi to ne radimo i nadam se da ćemo imati podršku iz Brisela. Ako sve bude u redu, onda je sve za Sbriju neuporedivo lakše i sve drugačije. Naš rast BDP-a odmah bi bio dramatično podignut, mogo više od očekivanih 1,75 odsto koje smo računali za ovu godinu“, kazao je Vučić novinarima u Batajnici.

On je naveo da bi iduće godine mogli očekivati rast od 3 do 4 odsto, što znači ubrzano približavanje standardu života u zemljama EU.

Premijer je dodao da je Srbiji potreban rast od 3 do 4 odsto da može brže da se približava standardu EU.

Prema njegovim rečima, reč je o ogromnoj investiciji u Smederevu, koja, ako prođe, treba da bude u visini od 980 miliona dolara, 60 odsto u prvoj godini i 40 u drugoj.

“Ponuda koju prihvatamo je dobra i nadam se da neće biti nepredviđenih stvari. To je za nas san snova i zato sam ja veoma radostan i pomalo ushićen. I dalje čekam dok ne stavimo potpis, a kada budemo potpisali mogu da idem na odmor“, zaključio je premijer.

Vlada Srbije je juče prihvatila ponudu Hestila (englesko ime Hbis) za kupovinu Železare Smederevo po ceni od 46 miliona evra. Ta kompanija planira da Železara dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

Cilj investicija Hestila od 300 miliona evra u osnovna sredstva i infrastrukturu Železare, kako je navedeno u ponudi, je da se postepeno modernizuje oprema, poboljša efikasnost, proširi proizvodni program i unapredi ekološko okruženje, a veliki značaj za fabriku će imati ulaganje u galvanizaciju (pocinkovanje) za gradjevinsku i auto industriju.

Zaposlenima u Železari biće isplaćivane zarade i druge beneficije koje su do sada imali, regulisane postojećim kolektivnim ugovorom.

Ugovor o prodaji Železare biće potpisan po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Hestil je najveći proizvođač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona. Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 visoke peći imaju kapacitet veći od 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika. Zapošljavaju više do 120.000 radnika.