Železara Smederevo opet staje

0
1357
Železara Smederevo opet staje

Samo dve nedelje pred istek tendera za prodaju „Železare Smederevo”, oko pet hiljada radnika te fabrike drugi put od početka godine biće poslato kući do daljnjeg, a druga visoka peć pridružiće se svojoj „bliznakinji” koja je na tihom hodu još od proleća prošle godine, saznaje „Politika”. Nekadašnji srpski gigant je pred proizvodnim kolapsom, tvrdi naš izvor. Sirovine retko stižu u fabriku, porudžbina je sve manje, a panika je ponovo postala „podstanar” u pogonima železare.

Železara Smederevo opet stajeUspaničeni radnici ko zna koji put biraju manje zlo, da idu na „plaćeno” i primaju 60 odsto plate ili da koriste godišnji odmor. Tek oko deset odsto njih ostaće na poslu radi održavanja i obezbeđenja pogona.

– Trenutno nemamo pun kapacitet proizvodnje i radimo sa jednom peći. Proizvodimo oko 40 odsto što nije dobro, ali se nadamo boljem. Ne zna se još koliko će radnika odsustvovati s posla niti do kada –kaže za naš list predsednik ASNS-au železari Dragan Milovanović.

Železara je u februaru privremeno stala jer je led zarobio sirovine na Dunavu, a najnoviji prinudni odmor, sva je prilika, uslediće zato što se srpskoj Vladi više isplati da fabrika ne radi, kad već nema uslova da proizvodnja oživi. Da je reč o skupoj „igrački” čak i za državu, govori činjenica da je samo za plate svakog meseca potrebno četiri miliona evra. O drugim troškovima da ne govorimo.

Slučajno ili ne, tek,nekoliko dana posle izbora kao da su počele da se obistinjuju pojedine prognoze o crnom scenariju koji čeka železaru i njene radnike. Kakva će ovo biti poruka potencijalnim kupcima u trenutku kada je železara, makar formalno,na korak od prodaje, saznaćemo uskoro.

– Nije slučajno da odmah posle izbora kolektivno idemo kući. Zašto nisu sačekali još koji dan da vidimo šta će ti kupci da ponude, pa ako se niko ne javi, onda da odluče šta će s nama. Ovako, unapred je sve jasno –pesimističan je M. J, radnik koji više od dve decenije radi u proizvodnji.

Malo je onih koji veruju u istinsku nameru države da ovim potezom uštedi, te da će prodaja ići glatko. Većina radnika brine o goloj egzistenciji.

– Ne piše nam se dobro. I supruga i ja radimo ovde i ako se fabrika ugasi, ugasiće se i naša porodica. Gde u ovoj krizi da zaradimo za hleb? –pita se K. R, zaposlen u administraciji,koja je uvek prekobrojna.

Potencijalni kupci Železare uglavnom se interesuju samo za delove fabrike, odnosno valjaonice, saznaje „Politika”. Ove informacije dodatno plaše radnike jer bi u tom slučaju najmanje polovina ostala bez posla. Za sada, bez obzira na to što grcaju u problemima, plate stižu na vreme i nisu umanjene od odlaska Amerikanaca.

Predsednik sindikata „Sloga” Željko Veselinović smatra da je period između dve vlade idealno vreme za nepopularne poteze jer tada niko nije kriv.

– Nažalost, potvrđuju se moje ranije prognoze. Sve je bilokampanja, a realnost je da nema posla, ni para za proizvodnju. Nema ni naznaka da će doći do prodaje, pa može da bude i gore od ovoga. Verujem da neće doći do gašenja jer je fabrika strateški bitna, ali će verovatno raditi samo po potrebi, kaže Veselinović i dodaje da uskoro može doći i do smanjenja plata jer ističe postojeći kolektivni ugovor.

Vlada Srbije produžila je rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda na tender za strateškog partnera PD „Železara Smederevo” do 11. juna. Prvi rok za kupce, koji je produžen bez obrazloženja, istekao je 4. maja. Pravo da se takmiče u kupovini imaće tri kompanije koje su otkupile tendersku dokumentaciju: „Junajted pilsen” sa sedištem u Luksemburgu, „Donjeck stil grupa” iz Ukrajine i „Ural majning end metalurdžikal kompani” iz Rusije.

„Ju-Es stil” se krajem januara povukao iz Srbije zbog gubitaka, a Vlada Srbije kupila je železaru za jedan dolar. Premafinansijskomizveštajuza 2010. godinu, američka kompanija poslovala je sa manjkom od 150 milionaevra, dok je minus do septembra prošle godine bio 73 milionadolara.

Izvor: Politika