Ne staje proizvodnja u Železari Smederevo

0
1449
Ne staje proizvodnja u Železari Smederevo

Ne staje proizvodnja u Železari SmederevoSpekulacije pojedinaca o prinudnim odmorima i obustavljanju rada druge visoke peći u Železari Smederevo su proizvoljne i nemaju nikakvu osnovu u odlukama rukovodstva zelezare, izjavila je danas za Tanjug portparol kompanije Dušanka Ranković. Prema njenim rečima, proizvodnja u Železari Smederevo je u skladu sa planom koji je koncipiran na osnovu raspoloživih sredstava i zahteva kupaca.“Mi radimo sa jednom visokom peći, kao i u prethodnom periodu, i svi ostali proizvodni pogoni prate tu proizvodnju. Znači, nismo najavili zaustavljanje druge visoke peći“, naglasila je Ranković.Određeni broj zaposlenih, usklađeno sa pomenutim obimom proizvodnje, biće upućen na kraća plaćena odsustva koja, ako to žele mogu zameniti godišnjim odmorom, precizirala je ona.

Proteklih dana pojedini mediji objavili su informaciju da će oko 5.000 radnika te fabrike drugi put od početka 2012. biti poslato kući do daljnjeg, kao i da će druga visoka peć biti stavljena na „tihi hod“.Železara Smederevo je od kraja januara u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog „Ju-Es stila“, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima.“Ju-Es stil“ je 2003. kupio smederevsku železaru u stečaju.

Proizvodnja u prvoj visokoj peći u smederevskoj železari obustavljena je u jesen 2008. Proizvodnja u čeličani bila je privremeno obustavljena u februaru 2012. zbog niskih temperatura i nemogućnosti dopremanja sirovina kada je druga visoka peć stavljena na „tihi hod“ .

Ministarstvo finansija Srbije je 18. aprila objavilo tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj.Na osnovu zahteva učesnika na tenderu, Vlada Srbije je do 11. juna produžila rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika „Železara Smederevo“. Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra.

Prijavu za učešće u transakciji do sada su podneli : „Junajtid plzen“ (United Pilsen)“ S.A. Luksemburg, „Donjecki stil grup“ (Donetsksteel Group) iz Ukrajine i „Ural majning end metalurdžikal kompani“ (Ural Mining and Metallurgical Company) iz Ruske Federacije.

Izvor: Tanjug