„Zmajeva“, „Ekonomska“ i „Despot Đurađ“ menjaju mesta

0
2585

Imamo solidne objekte, u relativno dobrom stanju, ali oni, po mišljenju gradonačelnice nisu raspoređeni tako da zadovoljavaju potrebe svih đaka. Osim što će dve srednje i jedna osnovna škola zameniti mesta, u planu je i izgradnja Učeničkog doma za sve koji u naš grad dolaze na školovanje i kojima je potreban smeštaj.

zamena-skola-u-smederevu

Pitanje obrazovanja je, prema rečima gradonačelnice važna stavka u lokalnoj samoupravi jer se dobrim školstvom obezbeđuje dalji razvoj zajednice i društva. U svetlu postojećih i budućih investicija, takođe je bitno da imamo dobar kadar koji će po završetku obrazovanja moći i da zadovolji potrebe ulagača za sposobnom radnom snagom. Međutim, da bismo iz postojećih kapaciteta, đacima pružili maksimum, potrebno je da se mreža naših škola malo reorganizuje, najpre u smislu lokacija na kojima se trenutno nalaze. Imamo situaciju u Smederevu da neke škole imaju previše đaka, a neke premalo, pa su pred gašenjem od septembra. Mi to ne želimo da dozvolimo, a rešenje je drugačija teritorijalna raspodela u okviru postojeće mreže škola. Nova „Zmaj Jovina“ će preći u prostorije u kojima je ranije bila, a sada je to „Despot Đurađ“. Ta lokacija apsolutno odgovara potrebama MZ Slavija, odakle su deca do sada, morala da idu ili na Carinu ili u školu „Branko Radičević“, a mnoge smo izgubili i jer su se upisivali u školu „Dr Jovan Cvijić“ – objašnjava Jasna Avramović.

Rezultat je bio da „Cvijićeva“ ima veći broj dece, dok je u „Zmajevoj“ do te mere opao broj đaka da je ta škola radila u samo jednoj smeni. Ujedno, Ekonomsko – trgovinska škola će raditi u prostorijama sadašnje „Zmajeve“, a u objekat u Godominu, koji će biti kompletno renoviran, od septembra će ići učenici tekstilno – tehnološko poljoprivredne škole: To je sasvim logično, poljoprivredna škola je nekada tu i bila, tu je zemljište koje će im služiti za praksu, farme, plastenike… – dodaje gradonačelnica. Problem je takođe i što se zbog sve manjeg interesovanja, neki profili u smederevskim srednjim školama poslednjih godina gase. Kako bi se ipak zadržali svi postojeći smerovi, grad planira izgradnju Doma za učenike. Time će, na školovanje u Smederevo moći da dođe još veći broj dece iz okolnih mesta. Plan je da se do septembra obezbedi smeštaj za 100 učenika, najverovatnije u zgradi Monopola. Ova ustanova će, za razliku od nekada postojeće koja je bila isključivo za đake poljoprivrede škole, biti na raspolaganju svima koji pohađaju bilo koju od srednjih škola u Smederevu.