Branislav Nušić – 75 godina od smrti

0
2304
Branislav Nušić
Branislav Nušić
Branislav Nušić

Branislav Nušić (1864 -1938) je rođen 20. oktobra (8. oktobra po julijanskom kalendaru) 1864. u Beogradu u ulici Kralja Petra prvog, u kući na čijem je mestu danas Narodna banka Srbije, kao Alkibijad Nuša u cincarskoj porodici Ðorđa i Ljubice Nuše.

Njegov otac je bio ugledni trgovac žitom, ali je ubrzo posle Nušićevog rođenja izgubio bogatstvo. Porodica se preselila u Smederevo gde je Nušić proveo svoje detinjstvo i pohađao osnovnu školu i prve dve godine gimnazije. Nušić je maturirao u Beogradu. Kada je napunio 18 godina, zakonski je promenio svoje ime u Branislav Nušić. Diplomirao je na pravnom fakultetu u Beogradu 1885. godine. Tokom studija je proveo godinu dana u Gracu.

Nušić se borio u Srpsko-bugarskom ratu 1885. godine, koji ga je zatekao na služenju redovnog vojnog roka. Nakon rata je objavio kontroverznu pesmu „Dva raba“ u „Dnevnom listu“, zbog koje je osuđen na dve godine robije. Pesma je ismevala srpsku kraljevinu, a posebno kralja Milana.

Godine 1900. Nušić je postavljen za sekretara Ministarstva prosvete, a ubrzo posle toga postao je dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu. Godine 1904. godine postavljen je za upravnika Srpskog narodnog pozorišta, a 1905. napustio je ovu funkciju i preselio se u Beograd, gde se bavio novinarstvom. Osim pod svojim imenom, pisao je i pod pseudonimom Ben Akiba. Vratio se 1912. godine u Bitolj kao državni službenik, a 1913. godine osnovao je pozorište u Skoplju gde je živeo do 1915. godine.

Napustio je zemlju sa vojskom tokom Prvog svetskog rata boravio u Italiji, Švajcarskoj i Francuskoj do kraja rata. Posle rata, Nušić je postavljen za prvog upravnika „Umetničkog odseka“ ministarstva prosvete. Na ovoj poziciji je ostao do 1923. godine. Posle toga je postao upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu, da bi se 1927. vratio u Beograd.

Nušić je izabran za redovnog člana Srpske kraljevske akademije (1933). Bio je prepoznatljiv po svom humoru, pisao je o ljudima i njihovoj, često duhovitoj, prirodi.

Napisao je preko 10 komedija među kojima su najpoznatije “Gospođa ministarka“, “Mister dolar“, “Dr“, “Pokojnik“, “Ožalošćena porodica“. Napisao je romane – “Tako je moralo biti“, “Hajduci“… Takođe pisao je pripovetke, rasprave i tragedije.

Preminuo je 19. januara 1938, a tog dana fasada zgrade beogradskog Narodnog pozorišta bila je uvijena u crno platno.

U Smederevu je pokrenut Festival Nušićevi dani 1984. godine sa ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića. Predstave “Gospođa ministarka“, “Dr“, “Pokojnik“ igraju se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na Novom Groblju u Beogradu 19. januara će biti organizovan pomen povodom 75 godina od Nušićeve smrti na kome će govoriti ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, predsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije Miladin Ševarlić, dobitnik nagrade Branislav Nušić Vojislav Savić, generalsni sekretar KPZ Srbije Živorad Ajdačić.

Izvor: Tanjug