Dogodilo se na današnji dan – 20. maj

0
1724

 

20. maj

1349. – Državni sabor u srpskom prestonom gradu Skoplju usvojio je prvi deo Dušanovog zakonika, tj. „Zakonik blagovjernago cara Stefana“, kako je glasio zvaničan naziv, kojim su utvrđena opšta načela uređenja tada najmoćnije države na jugoistoku Evrope. Pored odredaba ustavnog karaktera, Zakonik je regulisao prava staleža, štiteći i najniže staleže, a imao je i kazneno-pravne i procesno-pravne odredbe i odredbe iz porodičnog i naslednog prava. Zakonik je 1354. dopunjen drugim delom na Državnom saboru u Serezu. Rađen je na osnovu običajnog prava, crkvenog zakonodavstva i romejskog (vizantijskog) prava. Proklamovao je načelo zakonitosti – zakon je jači i od suprotne volje vladara. Sačuvano je 25 prepisa, ali original nije. Najstariji prepis iz 14. veka sačuvan je u srpskom manastiru u Strugi (sada je u Moskvi). Prizrenski prepis iz 15. veka čuva se u Prizrenskoj episkopiji.

1498. – Moreplovac Vasko da Gama stigao je u Kalkutu u Indiji.

1506. – Umro je moreplovac Kristofor Kolumbo, i to u nemaštini, u 56. godini života.

1799. – Rođen je francuski književnik Onore de Balzak, „kralj romansijera“ – kako ga neretko nazivaju, pored Stendala najznamenitiji francuski romansijer 19. veka i rodonačelnik realističkog romana, snažan i plodan pisac čije nadasve originalno delo (oko 100 romana sa preko 2000 likova objedinjenih u „Ljudsku komediju“) predstavlja jedno od najznačajnijih ostvarenja u svetskoj književnosti. Dela: „Čiča Gorio“, „Izgubljene iluzije“, „Šagrinska koža“, „Evgenija Grande“, „Sjaj i beda kurtizana“, „Rođaka Beta“, „Rođak Pons“, „Banka Nisenžan“, „Traganje za apsolutnim“…

1825.Šarl X Burbon postaje francuski kralj. Oslanjajući se na stranku ultrarojalista, sproveo je niz nazadnih mera koje su dovele do Julske revolucije 1830. godine u kojoj je i svrgnut sa prestola.

1927.Saudijska Arabija postaje nezavisna od Velike Britanije.

1932.Amelia Earhart je prva žena koja je sama preletela Atlantik.

1944. – Raspuštena je komunistička partija u SAD-u.

1967. – BBC je zabranio emitovanje pesme „A Day in the Life“ Bitlsa zbog toga što se u njoj popularizuje droga.

1991.Sovjetski parlament doneo je zakon kojim je stanovništvu omogućeno da slobodno putuje u inostranstvo.

1992.Indija je samostalno lansirala svoj prvi satelit.