Smederevskom porodilištu dve klime u velikoj akciji „Blic Fondacije“

Porodilište Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu dobilo je dva klima uređaja u novoj akciji „Blic fondacije“ čiji je pokrovitelj Ministarstvo zdravlja.

0
2500
Nove klime u porodilištu - dar
Nove klime u porodilištu - dar "Blic fondacije"

U smederevskom porodilištu svake godine rodi se oko hiljadu beba. Porodilje su smeštene u osam soba sa po tri kreveta, sa dve klime koje je porodilište dobilo od „Blic fondacije“, objašnjavaju domaćini, ostaju još dve sobe koje nisu klimatizovane, nadaju se da će uskoro, verovatno opet uz pomoć donatora, i to rešiti.

Nove klime u porodilištu - dar "Blic fondacije"
Nove klime u porodilištu – dar „Blic fondacije“

– Ovo je za na izuzetno značajna donacija. Pored soba u porodilištu koje su bile klimatizovane, sada rešavamo još dve i na taj način podižemo nivo kvaliteta boravka porodilja. Na svakom odeljenju naše bolnice imamo nekoliko klimatizovanih soba za pacijente i mada je trenutno u funkciji 250 klima i dve centralne – to nije dovoljno. Standard bi bio da svaka bolesnička soba ima klimu, ali to, nažalost, kod nas nije slučaj. O tome koliko je važno da trudnice i porodilje budu u adekvatnom prostoru, sa adekvatnim temperaturnim uslovima, ne treba trošiti reči – kaže dr Đorđević.

Donaciju, klime dar kompanije „Elkom trejd“ iz Beograda, direktoru Bolnice „Sveti Luka“ u ime fondacije je uručio Miroslav Đorđević, dopisnik „Blica“ iz Smedereva.

– Pre mesec dana bili smo ovde kada smo doneli aparat za proveru sluha kod beba. Ova donacija, dva klima uređaja, namenjena je njihovim majkama, da pomognemo, koliko možemo, da njihov boravak ovde bude lepa uspomena, kakva bi taj srećan događaj trebalo da bude – rekao je Đorđević uručujući donaciju.

– Mi, lekari i osoblje, koji smo 24 sata pored trudnica i porodilja, znamo kako ovde bude vruće u letnjim danima. Trudimo se da iz našeg porodilišta izađu zdrave i majke i bebe. Sam porođaj je veliki stres i opterećenje za organizam majki i najmanje što bismo morali da učinimo je da imaju kvalitetne mikro-klimatske uslove za oporavak. Zbog toga smo zahvalni „Blic fondaciji“ što nam u tome pomaže – primajući donaciju rekao je dr Ljubomir Tasić, načelnik ovog odeljenja.

Porodilje Aleksandra Arsić i Jelena Ulamović dele sobu. I muku. Sunce još nije stiglo do prozora njihove sobe a temperatura je već prešla trideseti podeljak.

– Kada nam nisu tu bebe napravimo promaju, otvorimo prozore i vrata, eto kako se snalazimo – objašnjava Jelena.

– Bude vrućina, znoj samo lipti. Hladimo se lepezama i novinama, ali slaba vajda – pokazuje Aleksandra mokar peškir i presavijene novine.

Ekipa „Blica“ još nije izašla iz porodilišta a majstori za postavljanje klima uređaja su ušli u Aleksandrinu i Jeleninu sobu. Nadamo se da su brzo završili posao i mlade majke spasili vrućine, jer je sunce već polako dohvatalo prozor.